Performans yönetimi; firmanın geleceğe yönelik hedefleri ve strateji ile, firmada çalışan yönetici ve çalışanların bu hedefler doğrultusunda yönlendirilmesi ve yönetilmesini sağlayan sistemdir.
Performans yönetiminde etkili noktalardan biri çalışanların başarılarının ve yüksek motivasyonlarının ödüllendirilmesi ve takdir edilmesidir. Bunun anlamı, üst düzey yönetimin çalışanlarını sahiplenmesi ve onlara destek sağlamasıdır. Performansları yüksek çalışanların, firma başarısına yaptıkları katkıların oranına göre değerlendirilip, doğru şekilde ödüllendirilmeleri, geleceğe yönelik performanslarının da yüksek olması için motive edici bir öğe olacaktır. Bu ödüllendirme her zaman ücrete yansıyan bir artış şeklinde olmak zorunda da değildir.
Bu çerçevede de her yılın başında belirlenen bireysel şirket hedeflerinin, yıl içinde değerlendirilmesi ile yeni yıl hedeflerinin belirlenmesi şeklinde gelişen süreç performans değerlendirmesini oluşturmaktadır. Performans yönetimi, çalışanların bir çalışanın işe girmesiyle başlar ve işten ayrılmasıyla sonlanır. Amacı; firma vizyonunu ve misyonunu başarıyla devam ettirebilmek ve firma gelişim grafiğini yüksek tutabilmektir. Bunların sağlanması da ancak motivasyonu yüksek, güvenilir, sorumluluklarını bilen ve yaratıcı çalışanlar ile mümkün olmaktadır. Bu nedenle performans yönetimine aynı zamanda, çalışanların maksimum kapasite ile çalışabilecekleri ılımlı bir ofis ortamı yaratmak açısından da bakılabilir. Çalışanlar bir firmanın başarısında etkili olan ilk etmenlerse, performans yönetimi de onların bireysel başarılarını arttırıcı tedbirler ve teşvikler düzenleme sanatıdır.
Etkili performans yönetimi, firma başarısını çalışanları başarıya teşvik ederek sağlar. Eğer çalışanlara görevlerinin neler olduğu tam olarak açıklanırsa, bilinçli bir yönlendirme ve bu yönlendirmenin bir getirisi olarak da herkesin yapması gereken işi bildiği bir ofis ortamı oluşur. Bu tip bir ortamda işler daha hızlı ve verimli ilerlerken, esnek ve ılımlı ortam da çalışanların yaratıcılıklarının artmasında etkili olacaktır. Çalışanların açık görev tanımlarına sahip olmadığı durumlarda, görev dağılımı istikrarlı olmaz ve çalışanların sorumlulukları sürekli olarak dağılır.
Şirket hedeflerini mümkün olduğunca çalışanlarla birlikte belirlemeye çalışın. Çalışanlar kendilerini ne denli hedef belirleme sürecine katılmış hissederlerse, o denli hedeflerin doğruluk payı ve yönetici-çalışan motivasyonu artacaktır. Bu nedenle basit, ulaşılması kolay, mantıklı ve belli bir zaman sınırlandırılmasına tabi olan hedeflerin belirlenmesinde, çalışanlarınızla ortak çalışma içine girmeniz firmanın yararına olacaktır.
Tüm hakları saklıdır
© 2020
Tasarım ve Programlama
Ajansweb