Çözümlerimiz » Eğitimler

Gıda Güvenliği Eğitimi

Kreş ve anaokulları, okullar, işyerleri, sivil toplum örgütleri ve meslek örgütlerine yönelik olarak eğitim çalışması yapılabilmektedir.

Eğitim çalışması çocuklar ve yetişkinlerle ayrı ayrı yürütülmektedir. Çalışmanın tamamı her biri birer saatlik 20 ders olarak planlanmıştır. Ancak bu eğitim planı katılımcıların bilgi seviyesi ve ihtiyaçlara göre değişiklik gösterebilir.

Eğitim çalışması ile katılımcıların gıda güvenliğiyle ilgili temel bilgilere sahip olmaları ve koruyucu-önleyici faaliyetleri bilimsel bir bakış açısıyla yapabilme becerisi kazanmaları amaçlanmıştır.

Çocuklara yönelik eğitim çalışmasının kapsamı yaş gözetilerek hazırlanmıştır. Aşağıdaki eğitim çalışması ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yöneliktir. Kreş ve anaokullarında ise eğitim çalışması kurum çalışanlarına yöneliktir.

Çocuklarla Yapılacak Eğitim

1. Çalışma: Gıda Güvenliği Nedir? (2 ders)

2. Çalışma: Gıda Güvenliği Nasıl Sağlanır?(2 ders)

Yapılacak Çalışmaların İçeriği: Gıda güvenliği nasıl tanımlanır, gıda güvenliğini sağlamanın önemi, sağlıklı beslenme, gıda güvenliği açısından tehdit oluşturan fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik etkenler, gıda güvenliğini sağlamak için dikkat etmemiz gereken noktalar.

Süresi: Dört farklı gün yapılacak ve her biri 60 dakika sürecek dört ders. Aynı gün içinde üst üste iki ders olarak da yapılabilir. Her bir ders 30 dakika sunum ve 30 dakika soru cevap şeklinde yapılacak. Toplam 240 dakika.

Yetişkinler, Öğretmenler, Veliler ya da Çalışanlarla Yapılacak Eğitim

1. Çalışma: Gıda güvenliği nedir?

Yapılacak Çalışmanın İçeriği: Tanımlar, gıda güvenliğini sağlamanın önemi, sağlıklı beslenme, gıda güvenliği açısından tehdit oluşturan fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenler, ekoloji ve gıda güvenliği ilişkisi, gıda güvenliği alanında faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası kurumlar, evde, okulda, mutfakta gıda güvenliğini nasıl sağlarız?

Süresi: İki farklı günde yapılacak birer saatlik iki ders şeklinde ya da üst üste iki ders şeklinde yapılabilir. 30 dakika sunum kalan süre soru cevap şeklinde yapılacak. Toplam süre 120 dakika.

2. Çalışma: Gıda Güvenliğini Sağlamak I: Mikrobiyolojik Gıda Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Yapılacak Çalışmanın İçeriği: Mikrobiyoloji ve mikroorganizma nedir, mikroorganizmalar gıdalarda ne gibi sorunlara yol açar, gıda güvenliği açısından önem arz eden mikroorganizmalar, bakteriler, virüsler, mayalar ve küfler, gıda zehirlenmesi ve gıda enfeksiyonu, faydalı mikroorganizmalar, mikroorganizmalar ve sağlığımız, mutfakta mikrobiyolojik gıda güvenliğini nasıl sağlarız.

Süresi: Her biri birer saatlik toplam altı ders. Dersler aynı gün içinde ya da ayrı ayrı günlerde olabilir. Her bir ders 30 dakika sunum kalan süre soru cevap şeklinde yapılacak. Toplam süre 360 dakika.

3. Çalışma: Gıda Güvenliğini Sağlamak II: Kimyasal Gıda Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Yapılacak Çalışmanın İçeriği: Kimyasal nedir, toksik kimyasallar, gıdalardaki toksik kimyasallar ve gıdalara bulaşma yolları, kimyasallara maruziyet hangi yollarla gerçekleşir, toksik kimyasallar çocuk sağlığı için neden çok önemli, çocuk sağlığı açısından problem oluşturan en önemli toksik kimyasallar, (ağır metaller, pestisitler, fitalatlar, proses bulaşanları), toksik kimyasallara maruziyeti nasıl azaltır ya da önleriz.

Süresi: Her biri birer saatlik toplam dört ders. Dersler aynı gün içinde ya da ayrı ayrı günlerde olabilir. Her bir ders 30 dakika sunum kalan süre soru cevap şeklinde yapılacak. Toplam süre 360 dakika.

4. Çalışma: Gıdaları Muhafaza Etmenin Temel İlkeleri

Yapılacak Çalışmanın İçeriği: Gıda temininde dikkat edilecek hususlar, gıda muhafazasında kullanılan yöntemler, ambalajlama, kurutma, soğutma ve dondurma gibi işlemlerde nelere dikkat etmeli. Donmuş ürünleri nasıl işlemeli?

Süresi: Her biri birer saatlik toplam dört ders. Dersler aynı gün içinde ya da ayrı ayrı günlerde olabilir. Her bir ders 30 dakika sunum kalan süre soru cevap şeklinde yapılacak. Toplam süre 240 dakika.

Tüm hakları saklıdır
© 2020

Tasarım ve Programlama
Ajansweb